1-2 kg ośmiornicy kroimy na małe kawałki12 małych cebulek lekko przekroionych na krzyż
2 ząbki czosnku
1/2 szkl oliwy
1 cebula drobniutko posiekana
2 listki laurowe
6 kuleczek ziela angielskiego
2 pomidory świeże starte
5 łyżkek octu winnego
1/2 filiżanki białego wina
pieprz
WYKONANIE;Do garnka wlewamy oliwę wrzucamy 12 cebulek i cebulę drobno posiekaną i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na około 4-6 minut.
Do gotowej cebulki dodajemy kawałki ośmiornicy, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, świeże pomidory, ocet, wino.
To wszystko pozostawiamy do gotowania mniej wiecej na godzinę nie przykrywamy a jeśli trzeba podlejcie lekko gotującą wodą.
Sos ośmiornicy powinien być gęsty, doprawiamy do smaku .
Stifado z ośmiornicy podajemy z frytkami lub pilali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz