Wyszukiwarka

PIEROGI NADZIEWANE

1/2 kg mąki
1 żółtko
5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 szkl ciepłej wody
1 średnia główka kapusty
20 dg świeżych pieczarek
sól, pieprz
WYKONANIE;
Gotujemy najpierw farsz , siekamy drobno kapustę i pieczarki wkładamy do garnka.
Wlewamy 1/2 szklanki wody i 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.
Dusimy aż do miękości i do wygotowania wody, przyprawiamy do
smaku.
Jeśli farsz jest gotowy zagniatamy ciasto;
Do miski wsypujemy mąkę, żółtko, 3 łyżki oliwy lub oleju łączymy ze sobą dolewając po mału ciepłą wodę.

Gotowe ciasto rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kułka.
Wycięte kułka nadziewamy farszem i zlepiamy paluszkami lub widelcem.
Zrobione pierogi wrzucamy na gotującą się wodę lekko posoloną.
Gotujemy 6-7 minut aż uniosą się pierogi na wodzie do góry.
Pierogi można polać przysmażoną tartą bułką z masłem lub podsmażoną cebulką.
Pierogi można faszerować różnym rodzajem farszu; na słodko z owocami, mięsem mielonym, grzybami.
Jak na pewno wiedzą wszyscy to polskie pierogi.

Brak komentarzy: