FARSZ;
1 kg bakłażanów
1 filiżanka oliwy z oliwek
1 świeży pomidor starty
2 cebule
2-3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1/2 filiżanki frumenty (traxanas)
SKŁADNIKI;
300 gr fety
2 jajka
sól, pieprz
płaty ciasta na pity
WYKONANIE;
Najpierw robimy płaty ciasta na pity, gotowe ciasto kroimy na 8 kawałków .
Gotowe płaty pozostawiamy i robimy farsz.
Obieramy bakłażany i kroimy w kostkę i wkładamy do miski z wodą.
Cebulę tarkujemy i wkładamy na patelnię i pozostawiamy aby odparował sok, dolewamy oliwę i mieszamy 2-3 minuty.
Odcedzamy bakłażany dobrze z wody i wrzucamy na patelnię, dokładnie mieszamy z cebulą i dodajemy startego świeżego pomidora, natkę pietruszki i wsypujemy frument.
Pozostawiamy aby frument wciągnoł sok i zmniejszamy ogień, i doprawiamy do smaku sól, pieprz.
Odstawiamy farsz do przestudzenia i dodajemy fetę i roztrzepane jajka, wszystko dobrze przemieszajcie.
Gotowe płaty ciasta lekko smarujemy oliwą i kładziemy na blaszkę, na spód kładziemy 4 płaty ciasta i wlewamy farsz i nakładamy następne 4 płaty ciasta.
Końce płat ciasta łapiemy wszystkie razem i ładnie zwijając wkładamy do blaszki.
Pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut.
1 kg bakłażanów1 filiżanka oliwy z oliwek
1 świeży pomidor starty
2 cebule
2-3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1/2 filiżanki frumenty (traxanas)
SKŁADNIKI;
300 gr fety
2 jajka
sól, pieprz
płaty ciasta na pity
WYKONANIE;
Najpierw robimy płaty ciasta na pity, gotowe ciasto kroimy na 8 kawałków .Gotowe płaty pozostawiamy i robimy farsz.
Obieramy bakłażany i kroimy w kostkę i wkładamy do miski z wodą.
Cebulę tarkujemy i wkładamy na patelnię i pozostawiamy aby odparował sok, dolewamy oliwę i mieszamy 2-3 minuty.
Odcedzamy bakłażany dobrze z wody i wrzucamy na patelnię, dokładnie mieszamy z cebulą i dodajemy startego świeżego pomidora, natkę pietruszki i wsypujemy frument.
Pozostawiamy aby frument wciągnoł sok i zmniejszamy ogień, i doprawiamy do smaku sól, pieprz.
Odstawiamy farsz do przestudzenia i dodajemy fetę i roztrzepane jajka, wszystko dobrze przemieszajcie.
Gotowe płaty ciasta lekko smarujemy oliwą i kładziemy na blaszkę, na spód kładziemy 4 płaty ciasta i wlewamy farsz i nakładamy następne 4 płaty ciasta.
Końce płat ciasta łapiemy wszystkie razem i ładnie zwijając wkładamy do blaszki.
Pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz