Wyszukiwarka

SAŁATA Z ŚWIEŻYM TUŃCZYKIEM (SALATA ME TONO)

1 sałata
1 sałata lodowa (marouli)
1 sałata arugula (roka)
6 małych pomidorków cherry (ntomatinia)
3 łyżki oliwy z oliwek
250 gr świeżego tuńczyka lub konserwa z tuńczyka
SOS;
7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
1-2 cytryna wyciśnięty sok
WYKONANIE;
Myjemy dokładnie sałaty i wkładamy do durszlaka aby dobrze odsączyć wodę.
To robimy jeśli mamy świeżego tuńczyka; na  patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy tuńczyka po obu stronach na lekko złoty kolor ( po mału na małym ogniu).
Usmażonego tuńczyka odstawiamy aby ostygł i kroimy w małe kosteczki.
Jeśli skorzystamy z konserwy tuńczyka odlewamy sos(wodę lub olej).
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki na sos i dokładnie łączymy ze sobą aby się zgęściły, doprawiamy do smaku.
Sałaty kroimy na średnie kawałki i dodajemy pomidorki przekrojone na połowę oraz wrzucamy kawałki podsmażonego tuńczyka lub konserwę z tuńczyka.
Wlewamy sos do sałaty łączymy wszystko razem i gotowe.
W taki sbosób można zrobić dwie sałatki do będą miały inne smaki.

Brak komentarzy: