Wyszukiwarka

PLACKI NA SUFLAKI DOMOWE- PITY NA SUFLAKI

1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy lub oleju
1 paczka suchych drożdży
letnia woda do rozrobienia drożdży i ciasta
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier dokładnie wymieszajcie.
Drożdże rozrabiamy z letnią wodą i wlewamy do miski, rozrabiamy ciasto podlewamy letnią wodą ile będzie trzeba.
Jeśli ciasto zacznie odchodzić od rąk podlewamy oliwą i dokładnie wrabiamy oliwę do ciasta.
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto kilka razy wygniatamy i dzielimy na małe kulki , czyli na tyle pit ile chcemy.
Kulki należy rozwałkować i pity gotowe .
Rozwałkowane pity podsmażamy na patelni o minimalnej ilości oliwy.
Pity można wykożystać do małych pizz, suflaków, zapiekanek.

Brak komentarzy: