Wyszukiwarka

SEZAMOWA PITA ( SOYSAMOPITA)

450 gr ciasta francuskiego lub robimy płaty ciasta na pity
1 filiżanka masła
FARSZ;
1 filiżanka bułki tartej
1/2 filiżanki cukru
1 1/2 szkl skruszonych orzechów włoskich
2 łyżki cynamonu
1 filiżanka sezamu palonego (ciemnego)
SYROP;
2 1/2  filiżanki cukru
2 filiżanki wody
1 laska cynamonu
2 łyżki miodu
1 skórka z cytryny
1/2 cytryny (sok)
WYKONANIE;
Mieszamy wszystkie składniki; skruszone orzechy, bułka tarta, sezam, cukier, cynamon.
Jeśli nie mamy kupnego ciasta zagniatamy sami i cieniutko rozwałkujemy na 6 platów .
Każdy gotowy płat ciasta smarujemy 2 łyżkami naszego farszu i zbieramy w pliskę czyli marszczymy i układamy na blaszkę, to robimy z każdym płatem ciasta i układamy jeden obok drugiego.
Po układane płaty ciasta kroimy na kawałki .
Roztapiamy i gotujemy  maslo.
Wrzącym masłem polewamy płaty ciasta .
Wcześniej zagrzewamy piekarnik do 160-180 stopni, bo pitę wstawiamy do gorącego piekarnika na sam dół i pieczemy około godziny aż dobrze zarumieni się.
Robimy syrop; wlewamy do garnka wszystkie składniki oprócz cytryny i pozostawiamy do zagotowania , gotujemy 5-7 minut, kilka minut przed zdjęciem z ognia dodajemy cytrynę i pozostawiamy aby się przegotowało.
Odstawiamy syrop do ostygnięcia.
Upieczoną pitę wyjmujemy i polewamy schłodzonym syropem.
Pamiętajcie pita ma być gorąca a syrop zimny lub letni.
Pozostawiamy pitę aby wypiła syrop i się ostudzila i dopiero podajemy .

Brak komentarzy: