Wyszukiwarka

PŁATY CIASTA NA PITY(FILLO GIA PITES)

750 gr mąki
1 szczypta soli
2 łyżki octu
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 szkl letniej wody
troszkę oliwy do posmarowania blaszki i płatów ciasta
troszkę maki do rozwałkowania ciasta
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy wszystką mąkę robimy z niej jedną dużą górkę i na środku otwieramy wondołek do którego wsypujemy sól, oliwę z oliwek, ocet i wszystko zagniatamy.
Na początku napewno nie będzie wam dobrze się zagniatać więc podlewamy stopniowo letnią wodą, i po mału zagniatając utworzy się ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 6 części (kulki) i pozostawiamy w misce na około 20-30 minut aby ciasto odpoczeło.
Najlepiej jest rozwałkowywać cienkim długim wałkiem.
Rozwałkujemy każdą część ciasta osobno na bardzo cieniutkie płaty praktycznie przezroczyste i możemy zaczynać robić pitę.
Dlatego ja podaję wam przepis na płaty ciasta do pit , bo wszystkie praktycznie greckie pity są robione z takich płat ciasta.
Pity możemy nadziewadz farszem słodkim, mięsnym, warzywnym lub różnych rodzajów sera.
I pamiętajcie że zawsze trzy płaty kładziemy na spód plaszki a trzy na górę i brzegi ciasta łaczymy ze sobą  zwijamy i wkładamy do środka blaszki, tylko płaty ciasta każdy osobno lekko smarujemy oliwa.

Brak komentarzy: