1/3 filiżanki oliwy z oliwek250 gr mąki zwykłej
1 szkl mniej więcej wody letniej
szczypta soli
130 gr fety miękiej
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto podlewając letnią wodą, zagniatamy aż nie będzie się nam przyklejało ciasto do rąk i powstanie elastyczne miękie ciasto.
Nie wlewamy wszystkiej wody bo może być za dużo więc dolewamy po trochu.
Zagniecione ciasto dzielimy na małe piłeczki około 10-12 i robimy na środku dołek do którego wkładamy troszkę fety, zamykamy i zagniatamy rękoma a zarazem lekko rozpłaszczamy, jak ktos chce można rozwałkować lekko i pita będzie większa.
Zagrzewamy patelnię taflonową i podsmażamy bez tłuszczu po obu ztronach na lekki złoty kolor.
Zagniecione ciasto można przechowywac w zamrażalniku.
Pity można też piec w tosterze do tostów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz