1/2 kg cielęciny1 duża cebula
1/2 szkl śmietany
2 łyżki mąki zwykłej
olej do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka
WYKONANIE;
Mięso kroimy w plajstry i lekko zbić tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe bitki optaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Usmażone bitki przekladamy do garnka.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na zloty kolor i dodajemy do bitek.
Do garnka dolewamy odrobinę wody aby powoli się dusiło pod przykryciem.
Gdy mięso będzie już miękie wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką i pozostawiamy do zagotowania lekko mieszając.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ilość porcji zależy od pokrojenia w plajstry 1/2 kg cielęciny.
Bitki można podawać z kopytkami,pilafi, frytki, ziezniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz