1/2 kg ziemniaków
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko (może być bez jajka)
sól, pieprz
1 cebula
1/2 szkl oleju
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy i goyujemy.

Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez preskę i studzimy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, sól, pieprz.
Wyrabiamy ciasto, następnie z ciasta wyrabiamy wałeczki, które kroimy na małe kawałki około 2 cm.
Po krojone kawałki wrzucamy na soloną wrzącą wodę.
Gotujemy aż wypłyną na wierzch garnka.
Kopytka polewamy podsmażoną na złoty kolor cebulką lub bułką tartą.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko (może być bez jajka)
sól, pieprz
1 cebula
1/2 szkl oleju
WYKONANIE;
Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez preskę i studzimy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, sól, pieprz.
Wyrabiamy ciasto, następnie z ciasta wyrabiamy wałeczki, które kroimy na małe kawałki około 2 cm.
Po krojone kawałki wrzucamy na soloną wrzącą wodę.
Gotujemy aż wypłyną na wierzch garnka.
Kopytka polewamy podsmażoną na złoty kolor cebulką lub bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz