1 kg maąki
50 dag drożdży
1 1/2 szkl wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżek masła
1 jajko
4 łyżki oleju zwykłego (kukurydziany, słonecznikowy)
FARSZ;
przecier pomidorowy kub keczup
boczek
żółty ser który się roztopi
WYKONANIE;
Zagniecione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut aby wyrosło i odpoczeło.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy rękoma i dzielimy na kilka części, możemy zrobić pinerlli duże i małe to zależy od was.
Z podzielonego ciasta robimy kulki i rozwałkujemy w kształcie koła, łapiemy ciasto na brzegach i lekko naciagamy aby uzyskać podłużne kawałki.
Gotowe płaty pinerli smarujemy lekko przecierem pomidorowym, na środek kładziemy starty żółty ser i płatki boczku.
Uwaga;;bedziecie musieli kilka razy spróbować zawinąć ciasto , bo jest troszkę trudno je uformować.
Pomimo tego są bardzo smaczne i nie powtarzalne.
Upieczone pinerlli można też zamrozić i mieć poprostu gotowe , ale zależy to przedewszystkim od nadzienia pinerlli.
Do farszu możecie dodac gotowane jajko, pieczarki konserwowe, fetę.świeżą paprykę lub pomidory.
Z tej porcji ciasta mniej więcej wyjdzie wam 20 sztuk średniej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz