1 kg chudego mięsa z baraniny1 litr wywaru wołowego(zróbcie z kostek wołowych)
2-3 ziemniaki pokrojone w średnią kostkę
2-3 marchewki pokrokone w kostkę
5-6 małych cebulek cełe
3 łodyżki tyminaku lub 1 łyżka suchiego tyminaku
6 łodyżek natki pietruszki drobno posiekanej
1/2 szkl fasoli drobnej (nie koniecznie)
3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
WYKONANIE;
Fasolę moczymy dzień wcześniej przed przyszykowaniem naszego dania.
Wlewamy do garnka zimną wodę i gotujemy fasolę około 45 minut i odstawiamy .
Baraninę kroimy na małe kawałki .
Wlewamy do garnka wywar z kostek wołowych oliwę i wrzucamy kawałki baraniny pozostawiamy do gotowania.
Jeśli zacznie się dobrze gotować zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 30-40 minut.
Do mięsa wrzucamy kawałki ziemniaków, marchewki i całe cebulki, tymianek i ugotowaną fasolę.
Nakrywamy garnek i pozostawiamy do gotowania na następne 30- 45 minut, wszystko powino być miękie a szczegulnie baranina.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i wsypujemy drobno posiekaną pietruszkę.
Podajemy z cytryna , bo każdy dla swojego smaku wciskamy sok z cytryny.
Dodatkiem mogą być ftytki, pilafi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz