6 jajek
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
450 gr mąki
1 szkl cukru
2 cytryny (starta skórka)
300 gr jogurtu naturalnego a jeśli ktoś chce może być 0%
SYROP;
2 szkl cukru
1 1/2 szkl wody
1 cytryna (skórka starta)
1 cytryna soczysta (sok w przypatku jak jest mało soku wyciskamy z 2 cytryn)
WYKONANIE;
Masło lekko rozpuszczamy mniej więcej do połowy aby dobrze nam się połączyło z cukrem i ucieramy na jednolitą lekko puszystą masę .
Do utartej masy dodajemy jajka stopniowo, miksujemy cały czas aby powstawał nam puszysta masa.
Wyrobioną masę wlewamy do blaszki i pieczemy.
Piekarnik należy nagżać w 180 stopniach i pieczemy 45-55 minut.
Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętą lemonopitę nakówamy szpionkiem lub drewnianym patyczkiem i po mału polewamy syropem aż nam wpije wszystki syrop.
Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero podajemy.
Ciasto cytrynowe można schłodzić w lodówce i dopiero podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz