Wyszukiwarka

CYTRYNOWE CIASTO Z JOGURTEM (LEMONOPITA )

1 kostka masła
6 jajek
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
450 gr mąki
1  szkl cukru
2 cytryny (starta skórka)
300 gr jogurtu naturalnego a jeśli ktoś chce może być 0%
SYROP;
2 szkl cukru
1 1/2 szkl wody
1 cytryna (skórka starta)
1 cytryna soczysta (sok w przypatku jak jest mało soku wyciskamy z 2 cytryn)
WYKONANIE;

Szykujemy składniki; mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, ścieramy skórkę z cytryny, szykujemy cukier i smarujemy blaszkę tłuszczem lekko posypując mąką.
Masło lekko rozpuszczamy mniej więcej do połowy aby dobrze nam się połączyło  z cukrem i ucieramy na jednolitą lekko puszystą  masę .
Do utartej masy dodajemy jajka stopniowo,  miksujemy cały czas aby powstawał nam puszysta masa.
Wsypujemy skórkę z cytryny i 2-3 łyżki mąki (ta co mamy przyszykowaną do masy), łączymy dobrze i dodajemy jogurt i stopniowo dosypujemy mąkę.
Wyrobioną masę wlewamy do blaszki i pieczemy.
Piekarnik należy nagżać w 180 stopniach i pieczemy 45-55 minut.


Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Robimy syrop; do garneczka wlewamy wszystkie składniki i gotujemy , mieszamy aby się nam rozpuścił cukier, jeśli syrop zacznie się gotować pozostawiamy na około 5-7 minut aby lekko zgęstniał.
Ostygniętą  lemonopitę nakówamy szpionkiem lub drewnianym patyczkiem i po mału polewamy syropem aż nam wpije wszystki syrop.
Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero podajemy.
Ciasto cytrynowe można schłodzić w lodówce i dopiero podawać.

Brak komentarzy: