Wyszukiwarka

ZAPIEKANKA NA DESER

SKŁADNIKI;
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
1 wrocławska bułka
300 ml serka waniliowego homogenizowanego
10 dag rodzynek
2 miękkie kiwi
4-5 połówek brzoskwini z puszki
5 białek
2-3 łyżki cukru pudru
1 szkl gorącej herbaty
kilka owoców(jakie lubisz),cynamon do dekoracji
masło do posmarowania foremki
WYKONANIE;
Bułkę potnij na kromki.
Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym na gładką kremową masę,delikatnie
połącz z serkiem waniliowym(dodawaj małymi porcjami).
Rodzynki zalej gorącą herbatą i po około 10 minut odsącz na sitku.
Kiwi obierz i pokrój na plasterki(średniej grubości),a brzoskwinie
osącz z zalewy i pokrój na kawałki.
Formę wysmaruj dobrze masłem.
Spód formy wyłóż kromkami bułki i posmaruj połową masy.
Na masę połóż plasterki kiwi to przykryj brzoskwiniami,posyp rodzynkami.
Przykryj kromkami bułki i posmaruj pozostałą masą i rozłóż resztę owoców.
Na wierzch połóż pozostałe kromki bułki.
Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz około 20-25 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem(jeśli chcesz nadać smak pianie
możesz dodać startą skórkę z cytryny).
Zapieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika i posmaruj ubitą pianą.
Wstaw do piekarnika na około 10 minut,aby piana zapiekła się na złoty kolor
i powstał nam na wierzchu bez.
Zapiekankę udekoruj owocami jakimi lubisz oprósz cynamonem i podawaj na gorąco.
Najlepsza bułka do zapiekanki jest z poprzedniego dnia,a zamiast moczyć rodzynki
tylko w samej herbacie dodaj troszkę rumu lub koniaku.

Brak komentarzy: