Wyszukiwarka

UDKA KURZE FASZEROWANE PESTKAMI

SKŁADNIKI;
4 udka kurze(dobrze aby były duże)
4 jajka
pól szkl mleka
3-4 łyżki pestek dyni łuskanych
5 dag masła
sól,pieprz
3 kajzerki czerstwe
1 opakowanie mieszanki warzywnej mrożonej
1-2 gałązki tymianku świeżego
WYKONANIE;
Udka z kurczaka umyj i osusz.
Każde udko rozetnij wzdłuż i wyjmij kość,a mięso natrzyj solą i pieprzem.
Gałązki tymianku posiekaj.
Czerstwe kajzerki potnij na kawałki,polej je mlekiem(odstaw do namoczenia).
Następnie wbij jajka do namoczonych bułeczek i wymieszaj na gładką masę.
Masę lekko posól,wsyp pestki i posiekany tymianek,wymieszaj dokładnie.
Farsz rozsmaruj na rozciętych udkach,a brzegi zepnij tak aby uformowały się
z nich ponownie kurze udka.
Nafaszerowane udka połóż w naczyniu żaroodpornym,na wierzch połóż kawałki masła.
Piekarnik rozgrzej do 180*C i pieczemy około 40-50 minut.
Mieszankę warzywną ugotuj w osolonej wodzie.
Ugotowane warzywa połóż na półmisek,a na wierzch upieczone udka.
Danie możesz posypać świeżymi posiekanymi ziołami.

Brak komentarzy: