SKŁADNIKI;
2 jajka
2 szkl mleka
1 słoik dżemu (wiśniowego,malinowego lub śliwkowego)
3-4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka płaska soli
1/3 szkl śmietany słodkiej
olej
1 i 1/3 szkl pszennej mąki
25 dag twarożku śmietankowego
WYKONANIE;
Mąkę wsyp do miski,dodaj sól,wbij jajko i dodaj mleko wyrabiając ciasto.
Wyrobione ciasto odstaw na 10-15 minut i przed samym smażeniem zamieszaj ponownie.
Rozgrzaną patelnie posmaruj olejem i wlej porcję ciasta na naleśnik,rozprowadź
ciasto po całej powierzchni patelni.
Smaż na złoty kolor.
Twarożek mieszamy z cukrem pudrem.
Placki naleśnikowe ułóż w formie żaroodpornej jeden na drugim,każdy placek
smaruj dżemem i twarożkiem.
Śmietanę wymieszaj z żółtkiem i polej wierzch ostatniego placka.
Pieczemy w 180*C około 20-25 minut.
Upieczony torcik oprósz cukrem pudrem.
2 jajka
2 szkl mleka
1 słoik dżemu (wiśniowego,malinowego lub śliwkowego)
3-4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka płaska soli
1/3 szkl śmietany słodkiej
olej
1 i 1/3 szkl pszennej mąki
25 dag twarożku śmietankowego
WYKONANIE;
Mąkę wsyp do miski,dodaj sól,wbij jajko i dodaj mleko wyrabiając ciasto.
Wyrobione ciasto odstaw na 10-15 minut i przed samym smażeniem zamieszaj ponownie.
Rozgrzaną patelnie posmaruj olejem i wlej porcję ciasta na naleśnik,rozprowadź
ciasto po całej powierzchni patelni.
Smaż na złoty kolor.
Twarożek mieszamy z cukrem pudrem.
Placki naleśnikowe ułóż w formie żaroodpornej jeden na drugim,każdy placek
smaruj dżemem i twarożkiem.
Śmietanę wymieszaj z żółtkiem i polej wierzch ostatniego placka.
Pieczemy w 180*C około 20-25 minut.
Upieczony torcik oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz