Wyszukiwarka

UDKA PANIEROWANE W SEZAMIE

SKŁADNIKI;
8 małych udek z kurczaka(pałeczki)
4 łyżki miodu płynnego
1 mała cytryna(sok)
4-5 łyżki sezamu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sól,pieprz
kilka kropli wódki wymieszaj z maggą
WYKONANIE;
Mięso umyj i osusz,przełóż do miseczki oprósz solą,pieprzem,spryskaj sokiem g
z cytryny,cynamonem,goździkami,gałką muszkatołową,wymieszaj dokładnie.
Odstaw na około 30 minut.
Miód wymieszaj z wódką i maggą,tą mieszanką posmaruj udka zamarynowane i obsyp sezamem.
Udka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200*C i pieczemy około 35-40 minut,w trakcie pieczenia
przekręcamy udka aby się nam opiekły ze wszystkich stron na złoty kolor.
Tak upieczone udka podawaj z frytkami i sałatką jaką lubisz.

Brak komentarzy: