SKŁADNIKI;50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego
60 dag kiwi
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
300 ml wody
1 szkl cukru
1-2 owoce kiwi obierz i pokrój w plasterki
kilka listków mięty lub melisy do dekoracji.
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia.
Zmniejsz ogień,mieszając gotujemy około 5-7 minut(aż dokładnie
roztopi się cukier),gotowy syrop przestudź.
Białka schłodź w lodówce.
Kiwi obierz cieniutko ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do miksera i zmiksuj (kilka sekund na najwyższych obrotach).
Następnie mus przełóż na sitko,po czym przetrzyj dociskając łyżeczką.
Przetarty mus połącz z przygotowanym wcześniej schłodzonym syropem.
Wlej likier miętowy i dokładnie wymieszaj.
Białka wyjmij z lodówki,wymieszaj je z sokiem z cytryny i ubij na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodaj do musu z kiwi.
Masę sorbetową przelej do metalowej formy.
Wstaw ją do zamrażalnika na około 3-4 godziny,ale co pół godziny przemieszaj.
Następnie sorbet zostaw na całą noc.
Gotowy sorbet nałóż do pucharków.
Przed podaniem udekoruj cienkimi plasterkami kiwi oraz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz