Wyszukiwarka

SCHABOWA ROLADA

SKŁADNIKI;
1 puszka pomidorów krojonych
1 papryka czerwona
30 dag świeżej kapusty białej
80 dag schabu bez kości
15 dag pieczarek
4 łyżki natki pietruszki posiekanej
2-3 łyżki masła
1 cebula
2-3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól,pieprz,kminek mielony
WYKONANIE;
Z kapusty wycinamy głąb,a liście dość grubo poszatkuj.
Paprykę przetnij na pół oczyść z nasionek i pokrój w paski.
Pieczarki oczyść i pokrój w średniej grubości plasterki.
Schab opłucz i osusz połóż na dużej desce,rozetnij tak aby powstał
prostokątny płat,rozbij go tłuczkiem i przypraw solą,pieprzem i kminkiem.
Na patelni roztop masło i zeszklij cebulę,dodaj pieczarki i samaż około 2-3 minuty.
Dodaj kapustę,natkę pietruszki,dopraw do smaku i duś do miękkości.
Gotowy farsz rozłóż na rozbitym schabie i zwiń.
Roladę zwiąż grubą nicią i lekko zrumień ją dookoła na oleju.
Podlewamy wodą i dusimy około 50-60 minut.
Pomidory zmiksuj z mąką i przypraw,gotuj kilka minut.
Sos możesz przyprawić posiekaną natką bazylii lub natką pietruszki.
Ugotowany sos podawaj do rolady jako dodatek,polewaj nim roladę.

Brak komentarzy: