Wyszukiwarka

KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI;
1 cały kurczak
1 kg marchewki małej
2 cebule
2-3 listki laurowe
2-3 łyżki masła
5 łodyg naciowego selera
100 g boczku wędzonego
4 łyżki śmietany 18%
2-3  rzodkiewki białych
2-3 łyżki musztardy ziarnistej
tymianek świeży
WYKONANIE;
Kurczaka podziel na części,włóż do gotującej się wody.
Dodaj łodygi selera i przekrojoną na pół cebulę,marchewkę,listki laurowe.
Ugotuj rosół.
Wyjmij mięso z rosołu,odstaw do wystudzenia.
Drugą cebulę posiekaj na drobno,łodygi selera pokrój na plasterki,wędzony
boczek na paski a rzodkiewki na kawałki.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę,dodaj boczek i podsmażaj około 5-7 minut.
Dodaj seler,marchewki,rzodkiewkę i smaż około 5 minut.
Wlej około litr rosołu i gotuj przez około 25 minut,aż warzywa zmiękną.
Wystudzone mięso oddziel od kości i podziel na kawałki,dodaj do warzyw.
Wlej śmietanę wymieszaną z musztardą,przypraw do smaku solą,pieprzem i zagotuj.
Przed podaniem danie posyp świeżym posiekanym tymiankiem.
To dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu,który ugotowałaś dzień wcześniej.
Do tego dania też możesz użyć kurczaka pieczonego.

Brak komentarzy: