SKŁADNIKI;4 filety z piersi kurczaka
100 g koziego sera miękkiego
4 małe buraki
7 szalotek
2 łyżki miodu płynnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
250 g soczewicy zielonej
2 łyżki kaparów
1 cytryna sok
1-2 łyżki musztardy ziarnistej
1 garść rukoli
2 łyżki świeżej mięty listki
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8-10 plastrów boczku wędzonego
WYKONANIE;
Buraki obierz i pokrój na cząstki,a szalotki przekrój na pół.
Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia i polej miodem,oliwą z oliwek.
Przykryj wierzch folią aluminiową i wstaw do piekarnika 200*C na około 40-45 minut.
Soczewicę gotujemy,przelej zimną wodą i wymieszaj z kaparami,sokiem z cytryny,musztardą,
miętą,rukolą.
Kozi ser wymieszaj z natką i dopraw do smaku pieprzem.
W filetach zrób kieszonkę i nafaszeruj mięso serem,owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką.
Ułóż na foli aluminiowej,włóż do piekarnika obok warzyw.
Piecz przez około 30 minut.
W tym czasie wyjmij warzywa,dodaj je do sałatki.
Filety przekrój po skosie na pół i połóż na sałatce.
Buraki i szalotki dobrze jest upiec dzień wcześniej,do tego dania pasuje też posiekany czosnek
i czerwona soczewica.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz