Wyszukiwarka

FILET KURCZAKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE

SKŁADNIKI;
1 filet z piersi kurczaka(podwójny)
2-3 łyżki naturalnego jogurtu
1-2 łyżki sosu curry(np;z warzywami)
2-3 łyżki oleju
1 cebula czerwona
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
150 g ryżu - basmatii
300 ml bulionu
2-3 łyżki migdałowych płatków
1 mała papryczka chilli
1/2 pęczka kolendry
WYKONANIE;
Filet umyj i osusz.
Jogurt wymieszaj z sosem curry.
Zanurz mięso w marynacie i odstaw na około godziny.
Posiekaj cebulę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę,dodaj kardamon.
Smaż około 3 minut,aby wydobyć zapach,wsyp ryż,wlej bulion.
Gotuj pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
Mięso ułóż na foli aluminiowej i piecz około 30-35 minut.
Od czasu do czasu obracaj i smaruj pozostałą marynatą.
Migdałowe płatki upraż na suchej patelni.
Posiekaj papryczkę chilli,kolendrę.
Ryż przekładamy do żaroodpornego naczynia i wymieszaj z płatkami
migdałowymi,chilli,kolendrą,a na wierzchu ułóż filet z kurczaka.
Piecz około 10 minut.
Dobre też są pałki z kurczaka,a zamiast migdałowych płatków możesz dodać 
orzeszki piniowe,jeśli lubisz łagodniejsze smaki zrezygnuj z papryczki chilli.

Brak komentarzy: