SKŁADNIKI; na ciasto2 szkl mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
15 dag masła
SKŁADNIKI; na farsz
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
20 dag kapusty kiszonej
20 dag świeżej kapusty białej
30 dag boczku wędzonego
1 papryczka chili
sól,pieprz,kminek
1 jajko,kminek,sól gruba
WYKONANIE;
Ciasto ; mąkę wysyp na stolnicę dodaj 2 łyżki wody,sól i schłodzone masło.
Składniki posiekaj nożem,aż powstaną grudki.
Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
Ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie robimy farsz ; oba rodzaje kapusty poszatkuj.
Papryczkę chili oraz dymkę(ze szczypiorkiem)posiekaj na drobno.
Boczek pokrój w kostkę.
Wysmaż boczek na patelni,dodaj chili,dymkę i kapustę.
Mieszając smażymy około 15 minut i przypraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj,wytnij prostokąt i rozłóż farsz oraz zwiń jak strucel.
Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem,posyp lekko grubą solą i kminkiem.
Pieczemy w piekarniku 180*C około 30-35 minut na złoty kolor.
Zamiast papryczki chili możesz dodać 2-3 ząbki czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz