Wyszukiwarka

KNEDLE Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI;
30 dag szynki
3 średnie cebule
3 łyżki mąki krupczatki
2 jajka
60 dag kiszonej kapusty
10 dag białej kapusty
3-4 kajzerki
150 ml mleka
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz,cukier
kminek
smalec,ocet,olej
WYKONANIE;
Białą kapustę posiekaj i około 10-15 dag kiszonej kapusty.
Kajzerki pokrój.
Szynkę pokrój w kostkę.
Cebulę(tylko jedną) posiekaj i razem z szynką podsmaż na oleju.
To dodaj do pokrojonych kajzerek,wsyp posiekaną natkę,kapustę,
mleko,żółtka,mąkę i dokładnie wszystko wyrób.
Dopraw do smaku solą,pieprzem i dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj.
Odstawiamy na około 30 minut,po tym czasie uformuj z ciasta knedle.
Gotujemy około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie.
Cebulę,kapustę posiekaj i podsmaż na smalcu.
Przypraw do smaku kminkiem,octem i cukrem.
Na podsmażonej kapuście podawaj knedle.

Brak komentarzy: