SKŁADNIKI;80 dag kapusty kiszonej
2 papryczki chili świeżego
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 litr bulionu
2-3 oleju
sól,pieprz
około 1 kg ziemniaków
majeranek,słodka papryka mielona,troszkę mielonego imbiru
WYKONANIE;
Kiszoną kapustę opłucz,osącz i pokrój na mniejsze kawałki.
Papryki umyj,oczyść z nasionek i posiekaj na paski o średniej grubości.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Papryczkę chili oczyść z nasionek,pokrój strączek w cieniutkie krążki.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż papryczkę chili,dodaj papryki i duś około 7 minut.
Wrzuć ziemniaki,zalej bulionem.
Kapuśniak gotujemy aż warzywa będą miękkie,wtedy dodajemy kiszoną kapustę.
Gotujemy około 10 minut,przypraw do smaku (zrób lekko ostrą)i posyp majerankiem.
Świeżą papryczkę chili możesz zastąpić mieloną ostrą papryką,i nie zapomnij
że ostre przyprawy dodajemy na końcu gotowani,jak doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz