Wyszukiwarka

BIGOS LEŚNY

 SKŁADNIKI;
5 dag grzybów suszonych
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
4 łyżki masła
40 dag gulaszowej wołowiny
5-7 ziarenek angielskiego ziela
2-4 listki laurowe
sól,pieprz
WYKONANIE;
Suszone grzyby moczymy,a kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę włóż do garnka i zalej wodą,gotuj około 30-40 minut.
Suszone grzyby zagotuj w tej wodzie co były namoczone.
Ugotowane grzyby odcedź i pokrój.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce masła.
Dodaj do kapusty razem z pokrojonymi grzybami.
Przykryj i duś około 50-60 minut.
Mięso pokrój na kawałki i usmaż na reszcie masła.
Dodaj do bigosu i duś jeszcze około 30 minut.

Brak komentarzy: