Wyszukiwarka

KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI;
Porcja dla 2 osób
2 ćwiartki kurczaka(nóżki)
100 g wędzonego boczku
2-3 łyżki masła
1/2 kg małych ziemniaków
200 ml wina białego
10 szalotek
150 g groszku mrożonego
2 łyżki dymki posiekanej
sól,pieprz
WYKONANIE;
Do dużego naczynia żaroodpornego włóż masło,wstaw do
piekarnika rozgrzanego do 200*C.
Kiedy masło się rozpuści,włóż nóżki kurczaka i piecz
około 10-15 minut,obracaj w trakcie pieczenia.
Dodaj pokrojony w kostkę wędzony boczek,smaż przez 5-7 minut.
Ziemniaki i szalotki obierz i dodaj do mięsa,podlej winem i piecz
około godziny,aż kurczak będzie miękki.
Wyjmij z piekarnika .
Groszek mrożony wrzuć do gotującej wody i gotuj około 5 minut.
Odcedź i dodaj do mięsa oraz warzyw.
Przed podaniem posyp gotowe danie posiekaną dymką.
Jeśli trochę wyparuje wina podczas pieczenia,dodaj troszkę wody.
Jeśli zobaczysz że mięso szybko się zarumieni wtedy przykryj 
naczynie folią aluminiową.
Gotowe danie można posypać natką,szczypiorkiem.

Brak komentarzy: