Wyszukiwarka

DROŻDŻOWE SERDUSZKA

SKŁADNIKI;
100 g margaryny
250 ml mleka
480 g mąki
7 g drożdży suszonych
125 g cukru
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
lukier lub dekoracyjny krem cukrowy
WYKONANIE;
Do przesianej mąki dodaj drożdże,sól,cukier,wszystko wymieszaj dokładnie.
Margarynę rozpuść w ciepłym mleku,lekko przestudź i wlej do miski z mąką,dodaj jajka.
Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 10 minut(mieszając ręką lub mikserem).
Gdy masa stanie się gładka odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyłóż na blat obsypany mąką i jeszcze raz krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm,z ciasta wykrój foremkami serduszka.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,odstaw na około 20 minut
w ciepłe miejsce,aby lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-190*C na lekko złoty kolor.
Upieczone serduszka udekoruj lukrem i oprósz cukrem pudrem.

Brak komentarzy: