SKŁADNIKI;350 g makaronu spaghetti
1 papryczka chilli mała
1 cebula czerwona
5 pomidorów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
120-150 g tuńczyka w zalewie(puszka)
sól,pieprz
WYKONANIE;
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu,tylko makaronu
nie można rozgotować.
Cebulę i papryczkę drobno posiekaj.
Pomidory dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę,podsmaż cebulę i dodaj pomidory
oraz papryczkę,podsmażaj kilka minut aż pomidory puszczą sok.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem,dodaj osączonego
tuńczyka z zalewy i dokładnie wymieszaj.
Makaron przypraw solą,pieprzem.
Do tego dania można dodać oliwki,kapary i świeżą drobno posiekaną bazylię.
Możesz zamiast świeżych pomidorów użyć pomidory z puszki ale najlepiej krojone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz