SKŁADNIKI;40 dag czerwonej soczewicy
20 dag sera feta light
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego lub 1/4 małego selera
2 łyżki oliwy z oliwek
1 l wywaru warzywnego
sól,pieprz
WYKONANIE;
Soczewicę opłukać,zalać przegotowaną zimną wodą,odstawić na 2 godziny.
Cebulę,seler i czosnek obrać i drobno pokroić.
W głębokim rondelku podgrzać olej.
Wrzucić cebulę,czosnek oraz seler i dusić około 10-15 minut.
Dodać soczewicę wraz z wodą,w której się moczyła.
Dolać wywar z warzyw i gotować pod przykryciem tak długo,aż soczewica
rozgotuje się prawie na puree.
Doprawić do smaku solą,pieprzem.
Na talerzu dodać pokrojoną w drobną kostkę ser feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz