Wyszukiwarka

RURKI PÓŁFRANCUSKIE Z KREMEM

SKŁADNIKI;
50 dag mąki pszennej(typ 500)
25 dag masła
250 ml śmietany kwaśnej gęstej
1 łyżka cukru waniliowego
1 białko
cukier do posypania
SKŁADNIKI; na krem budyniowy
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
20 dag masła
WYKONANIE;
Z mąki,cukru waniliowego,masła i śmietany zagniatam ciasto.
Owijam folią i chłodzę przez noc w lodówce.
Ciasto wałkuję,kroję na paski o szerokości około 2 cm i grubości 3-4 mm.
Owijam nimi foremki do rurek,smaruję białkiem i obtaczam w cukrze.
Piekę w temperaturze 190*C około 25 minut,zdejmuję foremki.
Miksuję żółtka,budyń i obie mąki w szklance mleka.
Resztę mleka gotuję z cukrami,łącze oba,zagotowuję.
Budyń studzę.
Masło ucieram,dodaję  budyń,ucieram.
Napełniam rurki kremem.

Brak komentarzy: