Wyszukiwarka

ZUPA MIGDAŁOWA

SKŁADNIKI;
1 litr mleka
1 kora cynamonowa(pałeczka)
200 g migdałów
4 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
100 g ryżu
150 ml śmietany 18%
3-4 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE;
Migdały zalej gorącą wodą i odstaw na około 30 minut.
Odcedź i obierz,obrane dokładnie zmiel lub rozdrobnij
w moździerzu.
Mleko wlej do garnka(o grubym dnie),dodaj cukier i
pałkę cynamonową i zagotuj.
Wsyp zmielone migdały i rodzynki.
Podgrzej mieszając aby migdały nie przywarły do dna garnka.
Zapraw śmietaną i usuń pałkę cynamonową.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Ryż ugotuj osobno i nałóż porcje na talerze.
Nalej ciepłą zupę i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
W sklepach można kupić blanszowane migdały,wtedy nie trzeba 
ich obierać z brązowych skórek.
Zuba żeby była bardziej rzadsza dolewamy więcej mleka.

Brak komentarzy: