Wyszukiwarka

GRZYBY Z CHRZANEM

SKŁADNIKI;
1 marchewka
1 pietruszka(korzeń)
100 g grzybów suszonych(kapelusze)
2 cebule
sok z cytryny
skórka z cytryny(cała)
kawałek korzenia chrzanu
2 listki laurowe
pieprz w ziarenkach
WYKONANIE;
Grzyby zalej nie dużą ilością wody i odstaw na noc.
Marchewkę,pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce,a cebulę posiekaj w kostkę.
Warzywa wrzuć do garnka,wlej szklankę wody,dodaj listki,ziarenka pieprzu
oraz sok i skórkę z cytryny i gotujemy około 30 minut.
Wywar przecedź i wlej do grzybów.
Gotujemy do miękkości około godziny,odparuj i posól.
Grzyby przełóż do salaterki i obficie posyp świeżo startym chrzanem.
Najlepsze grzyby do tego dania są borowiki,a zamiast świeżego chrzanu
można użyć chrzanu ze słoika.

Brak komentarzy: