SKŁADNIKI;na ciasto1 jajko
2 żółtka
250 g mąki
20 g drożdży
70 g masła
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki śmietanki 18%
1/2 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI; na nadzienie
20 g suszonych grzybów
200 g kapusty kiszonej
400 g kapusty świeżej
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula duża
1 łyżka oleju
sól,pieprz
WYKONANIE;
Grzyby umyj,namocz i ugotuj.
Kapusty poszatkuj i zalej wywarem z grzybów,ugotuj i odciśnij.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju,dodaj do kapusty
z pokrojonymi grzybami i jajkami.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiej,drożdże utrzyj z cukrem i odstaw na 5 minut.
Do mąki dodaj masło,jajko,żółtka,drożdże z cukrem,sól i śmietankę.
Wyrób ciasto i rozwałkuj je na prostokąt (o grubości około 1 cm).
Formę nasmaruj masłem,wysyp mąką lub sezamem.
Przełóż nadzienie na ciasto,łączymy brzegi i zlepiamy.
Ułóż w formie i postaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie,posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika pieczemy 50 minut w 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz