SKŁADNIKI;750 ml śmietanki 30%(dobrze schłodzona)
400 g gotowego francuskiego ciasta
3 łyżki drobnego cukru
4 łyżeczki żelatyny
300 g wiśni bez pestek
200 g cukru pudru
WYKONANIE;
Piekarnik rozgrzej do 220*C.
Z ciasta francuskiego wytnij 3 krążki(o śr.20 cm)ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut.
Wyjmij,wystudź.
Śmietankę ubij z cukrem.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wody,dodaj do śmietanki,wymieszaj.
Wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Wiśnie odsącz z zalewy(zostaw 3-4 łyżki soku do zrobienia lukru).
Ułóż wiśnie na pierwszym kawałku ciasta ale zachowaj odstępy.
Między owoce włóż bitą śmietanę,przykryj drugim plackiem,
ponownie wyłóż wiśnie i śmietankę.
Przykryj trzecim kawałkiem ciasta.
Cukier puder utrzyj z sokiem wiśniowym i lukrem posmaruj wierzch
torciku i udekoruj wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz