Wyszukiwarka

KARP PO POZNAŃSKU

SKŁADNIKI;
800 g filetów z karpia
1 cebula duża
2-3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 goździki
sól
pęczek włoszczyzny
SKŁADNIKI; na sos
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soli
1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego
50 g piernika
50 g rodzynek
2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżka miodu
sok i otarta skórka z cytryny
WYKONANIE;
Umyte i osuszone filety natrzyj solą,owiń w folię i włóż na godzinę do
lodówki.
Z 3 szklanek wody ,włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar,przecedź przez sitko.
Filety ułóż w rondelku,zalej wywarem i gotuj 15-20 minut.
Wyjmij rybę z wywaru i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu(półmisku).
Wywar z ryby odparuj i przestudź.
W rondelku stop masło,dodaj mąkę,mieszając zrób zasmażkę,rozprowadź ją
1 szklanka bulionu z winem,gotuj aż sos zgęstnieje.
Dodaj pokruszony piernik,miód,sok i skórkę z cytryny,rodzynki,migdały.
Sosem polej rybę,wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy: