Wyszukiwarka

STRUDEL Z MIGDAŁAMI

SKŁADNIKI;
1 jajko
1 cytryna
250 g mąki
200 g blanszowanych migdałów
3 łyżki cukru
100 g rodzynek
3 łyżki śmietanki 30%
120 g masła
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu,sól
cukier puder
WYKONANIE;
Do mąki wbijamy jajko,dodajemy sól,sok z cytryny,wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
Pergamin oprósz mąką,rozwałkuj ciasto.
Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na kilka minut,potem rozciągnij.
Migdały posiekaj,wymieszaj ze sparzonymi rodzynkami,cukrem i śmietanką
oraz dopraw cynamonem.
Ciasto posmaruj połową stopionego masła,oprósz bułką tartą i wyłóż
na nie nadzienie,zwiń strudel i ułóż w formie.
Posmaruj pozostałym masłem i pieczemy przez 45 minut w 190*C.
Przestudzony strudel oprósz cukrem pudrem.
Strudel można podawać ze śmietanką(schłodzić przed ubiciem)
i płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy: