SKŁADNIKI;2 żółtka
2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru drobnego
1/2 kostki masła
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 op.kolorowego lukru
posypka do ciasta
WYKONANIE;
Mąkę,cukier,proszek do pieczenia połącz i dodaj schłodzone masło(pokrój nożem).
Dodajemy żółtka,śmietanę,zagniatamy ciasto i włóż je do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremkami powycinaj ciastka.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze
180*C około 15-25 minut.
Wystudzone ciastka udekoruj kolorowym lukrze i posyp kolorową posypką.
Możesz ozdobić je również bakaliami.
Do części ciasta warto dodać mak albo przyprawę do piernika,wtedy niektóre
ciastka będą miały inny kolor i smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz