SKŁADNIKI;2 świeże pstrągi
1/2 szkl wywaru z warzyw
1 cebula
2 cytryny
1 łyżka margaryny(FLORA)
pęczek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól,pieprz
WYKONANIE;
Pstrągi sprawić,umyć i osuszyć.
Cytryny wyszorować,sparzyć wrzątkiem.
Z jednej wycisnąć sok,drugą pokroić w plastry.
Ryby skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem,
odstawić na chwilę.
Bazylię opłukać,osuszyć i posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej,zeszklić cebulę,dodać bazylię i wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia(formy) wlać wywar z warzyw,dodać cebulę z bazylią.
Ułożyć ryby,na nich plasterki cytryny i wiórka margaryny.
Piec około 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.
Podajemy z ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz