SKŁADNIKI;6 kotletów(mięso wołowe na zrazy)
6 plastrów chudego wędzonego boczku
3 ogórki kiszone
1 cebula
musztarda
sól,pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
1 kg ziemniaków
1 kostka rosołowa(najlepiej mięsna)
WYKONANIE;
Mięso pokroić na plastry,rozbić.
Następnie posypać pieprzem,solą i posmarować lekko musztardą.
Ogórek pokrojony w słupki,cebula w piórka oraz plaster boczku
ułożyć na płatach mięsa i zwijamy,zepnij wykałaczką.
Zrumienić na maśle,po czym przekładamy do płaskiego rondla.
Kostkę rozpuść w szklance ciepłej wody,połowę wlej do mięsa
i całość dusimy na małym ogniu do miękkości.
Gdy zrazy będą miękkie wyjmujemy z rondelka,a do powstałego płynu
dodać resztę bulionu z wymieszaną mąką ziemniaczaną.
Dokładnie rozmieszaj i zagotuj.
Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła i rozprowadź w sosie.
Włóż do sosu zrazy i dopraw do smaku(pieprzem i ziołami).
Podawaj z ziemniakami i ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz