SKŁADNIKI;1 karp(około 1,200 kg)
200 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
4 łyżki płynnego miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
olej do smażenia
sól,pieprz
sok z cytryny
WYKONANIE;
Rybę dokładnie oczyść z łusek,opłucz,natrzyj od środkan i na zewnątrz solą,pieprzem
oraz sokiem z cytryny.
Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Pokrój rybę w dzwonki i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni.
Masło rozpuść,dodaj miód,imbir,cynamon oraz płatki migdałowe,wymieszaj.
Polej karpia sosem,piecz przez 15 -20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz