Wyszukiwarka

KARP SMAŻONY Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI;
2 całe filety z karpia(około 1 kg)
100 g masła
1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki
sól,pieprz
WYKONANIE;
Umyte i osączone filety skrop sokiem z cytryny,
natrzyj solą i pieprzem,owiń folią aluminiową,włóż do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu pokrój na porcje.
Na dużej patelni stop masło,porcje karpia obtocz w mące i usmaż z obu stron
(na wolnym ogniu) na złoty kolor.
Usmażoną rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika.
Na patelnię wlej wino i mieszaj drewnianą łyżką,gotuj przez 2-3 minuty na mocnym  ogniu.
Karpia polej sosem,posyp orzechami i od razu podawaj.
Do smażenia można użyć oleju.
Patelnia powinna być mocno nagrzana,żeby ryba od razu się przysmażała,
potem ogień trzeba zmniejszyć.

Brak komentarzy: