SKŁADNIKI; 5 białek
140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
10 dag masła
18 dag cukru
2,5 dag żelatyny
1 łyżeczka czubata kawy sypkiej
30 dag czekolady deserowej
5 dag czekolady białej
WYKONANIE;
Foremkę wykładam papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Mleko,masło i kawę podgrzewam,aż masło się rozpuści,studzę.
Żelatynę zalewam 100 ml wody i zostawiam na około 15-20 minut,aby napęczniała.
Wtedy dodaję do niej połowę cukru i podgrzewam(ma się tylko rozpuścić),
nie gotujemy.!
Białka ubijam z resztą cukru na pianę,wlewam porcjami gorąco żelatynę z cukrem,
następnie mleko z masłem i kawą,miksuję.
Masę przelewam do przygotowanej foremki i chłodzę kilka godzin w lodówce.
Kroję piankę na prostokąty.
Czekoladę kruszę i rozpuszczam na parze.
Prostokąty pianki smaruję czekoladą(pędzelkiem) i układam na kratce.
Gdy czekolada zastygnie,ozdabiam ptasie mleczko białą czekoladą.
Rozpuszczam ją tak samo jak ciemną.
Do dekoracji używam worka cukierniczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz