Wyszukiwarka

PRZEPIÓRKI Z KASZTANAMI

SKŁADNIKI;
4 przepiórki
16 kasztanów jadalnych (obranych i ugotowanych)
300 g małych podgrzybków(mogą być mrożone)
2 łodygi selera naciowego
70 g suszonej żurawiny
4 łyżki oleju
1 owoc granatu
8 plasterków boczku
100 ml brandy lub koniaku
100 g mieszanki sałat
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu z winnego białego
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz
WYKONANIE;
PRZYGOTUJ FARSZ; rozmrożone grzyby i seler naciowy posiekaj.
Żurawinę namocz w ciepłej wodzie około 20 minut,drobno pokrój.
Pokrój połowę kasztanów.
Rozgrzej łyżkę oleju,wrzuć grzyby,podduś przez 5-10 minut,dodaj
seler naciowy i po 5 minutach wrzuć kasztany i żurawinę.
Przypraw do smaku solą,pieprzem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej,podsmaż przepiórki z każdej strony,
wlej brendi(uwaga na płomień).
Smaż przez 2-5 minut,zdejmij z patelni i wystudź.
Wypełnij przepiórki farszem,posól i na każdej przepiórce
połóż po dwa plastry boczku.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym,wlej sos ze smażenia.
Piecz około 35 minut w temperaturze 170*C.
ZRÓB SAŁATKĘ; mieszankę sałat umyj,osusz i większe liście
podrzyj na kawałki,dodaj pozostałe kasztany(pokrój na ćwiartki),
pestki granatu.
Ocet wymieszaj z cukrem,oliwą i wymieszaj,żeby uzyskać sos.
Polej nim sałatę,możesz przygotować sałatkę z jednego rodzaju
sałaty(rzymskiej,roszponki lub radicchio).
(W sklepach można kupić obrane kasztany jadalne,które gotuje się
5 minut,kasztany w łupinkach należy naciąć naokoło zaczynając od
białej plamki i gotujemy około 10 minut.
Obrane,ciepłe przełożyć do rondelka i zalać bulionem,dodaj masło
i duś przez około 40-45 minut).

Brak komentarzy: