Wyszukiwarka

POMARAŃCZOWE CIASTO

SKŁADNIKI;
3 jajka
3 żółtka
200 g masła
250 g mąki
230 g cukru
3 łyżki śmietany gęstej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 pomarańcz dużym
1 łyżka bułki tartej
1 słoik pomarańczowej konfitury
1 opakowanie lukru
WYKONANIE;
Masło pokrój,odstaw na kilka minut aby zmiękło.
Utrzyj je z cukrem,dodaj żółtka,jajka i śmietanę.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem.
Pomarańczę sparz,otrzyj skórkę(do masy,żeby nie utracić aromatycznych
olejków),wyciśnij sok.
Wymieszaj dokładnie i przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy godzinę w 180*C.
Wystudzone ciasto przetnij na pół i przełóż pomarańczową konfiturą.
Polej lukrem i jak chcesz to udekoruj gwiazdkami anyżu,suszoną żurawiną.

Brak komentarzy: