Wyszukiwarka

KARP W GALARECIE

SKŁADNIKI;
1,500 kg filetu z karpia
włoszczyzna
1 cebula
sól,pieprz
cukier
1 łyżka żelatyny
2 pomarańcze
3 jajka
1/2 szkl groszku konserwowego
natka pietruszki
sok z cytryny
WYKONANIE;
Filety umyj,natrzyj solą i pieprzem,pokrój na kawałki.
Włoszczyznę oczyść,ugotuj wywar i przecedź przez gęste sitko.
Do wrzątku włóż pokrojoną rybę,gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wyjmij na talerz,usuń ości które mogły zostać w filetach.
Wywar połącz z namoczoną żelatyną,wymieszaj przypraw solą,cukrem
i sokiem z cytryny.
Pomarańcze i ugotowane jajka pokrój na plasterki,groszek konserwowy
odcedź.
Do każdej salaterki wlej troszkę wywaru z żelatyną,zostaw do stężenia.
Ułóż na dnie plasterki jajka,pomarańcza,natkę,groszek i kawałki ryby.
Zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki.
Do galarety można użyć mrożonego groszku(groszek zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy na 5-10 minut.)ma ładniejszy kolor.
Rybę można przybrać plasterkami cytryny i ugotowaną marchewką.

Brak komentarzy: