SKŁADNIKI; na ciasto1 jajko
35 dag mąki
125 ml letniej wody
SKŁADNIKI; na farsz
1 żółtko
40 dag twarogu
5 dag cukru
2-3 dag podsmażonej z cukrem skórki pomarańczowej
sól
WYKONANIE;
Z mąki,jajka i wody zagniatamy elastyczne gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy.
Szklanką wycinamy krążki.
FARSZ; twaróg ucieramy z żółtkiem,cukrem na jednolitą dość gęsto masę.
Dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i mieszamy.
Na krążki ciasta nakładamy farsz(niezbyt dużo,żeby podczas gotowania
pierogi nie popękały).
Krążki składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę,wkładamy pierogi do wrzątku.
Delikatnie mieszamy i przykrywamy.
Gdy pierogi wypłyną na wierzch zdejmujemy przykrywkę i chwilkę gotujemy.
Wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy na sitku,kładziemy na talerz.
Pierogi można polać roztopionym masłem lub śmietaną posypaną cukrem.
Zamiast skórki pomarańczowej można dodać rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz