Wyszukiwarka

GAŁKI ORZECHOWO - KOKOSOWE

SKŁADNIKI;
50 dag orzechów włoskich(bez łupin)
300 ml białego wytrawnego wina
45 dag cukru kryształu
5 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka soku z cytryny
40 ml rumu lub koniaku
SKŁADNIKI; na polewę
25 dag mlecznej lub deserowej czekolady
4 łyżki białego wina
DO POSYPANIA;
7-8 orzechów włoskich skruszonych lub startych
WYKONANIE;
Orzechy obieram ze skórki(nie jest to konieczne)i ścieram na tarce.
Wino zagotowuję z cukrem,dodaję orzechy,wiórka i sok z cytryny,
smażę na małym ogniu kilka minut.
Pod koniec wlewam rum.
Masę studzę i formuję małe kulki,wstawiam do lodówki na około 30-45 minut.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej,dodaję wino.
Gdy polewa lekko stężeje maczam w niej uformowane kulki i układam na
papierze do pieczenia,wierzch posypuję startymi orzechami.
Wstawiam gałki do lodówki.

Brak komentarzy: