Wyszukiwarka

PASZTET Z SUSZONYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI;
2 cebule duże
3 kajzerki
150 g grzybów suszonych
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
2 łyżki koperku posiekanego
3 łyżki orzechów włoskich posiekanych
100 g masła
5 jajek
1 szkl śmietany kwaśnej
sól,pieprz
WYKONANIE;
Grzyby przemyj i zalej niewielką ilością wody(zostaw na noc).
Następnego dnia ugotuj i drobno posiekaj,a w wywarze z grzybów
namocz kajzerki bez skórki.
W rondlu przesmaż na maśle posiekane w kostkę cebule i grzyby.
Dodaj odciśnięte kajzerki,wymieszaj i przełóż do miski.
Dodaj orzechy(2 łyżki),posiekany koperek,natkę pietruszki,surowe
żółtka,śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie
wyrabiamy masę.
Z białek ubijamy pianę i łączymy z masą.
Formę natłuść i obsyp pozostałymi orzechami,przełóż masę.
Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 1 godzinę
w temperaturze 190*C.
Dobry sposób aby pasztet nie przypalił się od spodu,jest ustawienie 
formy na garnku z gorącą wodą tylko wybierz taki który można 
wstawić bezpiecznie do piekarniki.

Brak komentarzy: