SKŁADNIKI; na ciasto1 łyżka masła stopionego
1 jajko
1 i 1/2 szkl mąki
soli szczypta
woda przegotowana
śmietana do polania
SKŁADNIKI; na farszem
1/2 szkl wina białego wytrawnego
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów(laskowych lub włoskich)
400 g śliwek suszonych całych(bez pestek)
mielone goździki szczypta
cynamon mielony szczypta
WYKONANIE;
Śliwki umyj i zalej winem,odstaw na około 3 godziny.
Mąkę przesiewamy robimy dołek,wbijamy jajko i dodajemy sól,
roztopione masło i wyrabiamy ciasto,dolewając przegotowaną
wystudzoną wodę.
Z wyrobionego miękkiego ciasta uformuj kulę i pozostaw na
kilka minut,do odpoczęcia.
Orzechy utrzyj z miodem i przyprawami.
Śliwki odsącz i nadziej przygotowanym farszem orzechowym.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto.
Wytnij niewielkie kółka,nadziej kółka śliwkami i dokładnie
zlep brzegi.
W rzucaj kołdunki pojedynczo na wrzącą osoloną wodę,gotujemy
około 5-7 minut.
Podajemy ze słodką śmietanką lub stopionym masłem i posyp cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz